Regel je KCKZ studiepunten in één keer en bespaar op cursuskosten. Het scheelt je stress omdat je zeker weet dat je al je punten gaat halen. De tijd vliegt en voor je het weet loop je achter met je punten. Dan moet je op het laatste moment zoeken naar een nascholing en zitten veel cursussen vol.
Dát kan anders! Met deze serie heb je in één keer al je KCKZ punten binnen voor de Herregistratie 2019 Categorie A, B, C én voor de Herregistratie 2023 Onderdeel A, B, C én D.
Lukt het een avond niet, geen probleem. Je ontvangt de opname en kunt die op je gemak bekijken op een tijdstip dat je beter uitkomt.
Bovendien zijn er veel unieke, actuele onderwerpen die nergens anders gegeven worden!
Voordelen van je investering
Ontdek jouw rol als kraamverzorgende tijdens zowel standaard als complexe bevallingen met de training Acute verloskunde.
Cursusinhoud
Leer effectief handelen in noodsituaties en verbeter je communicatie met verloskundigen en andere zorgprofessionals. Absoluut, het is van essentieel belang om goed voorbereid te zijn op acute situaties in de verloskunde. Door training en voorbereiding kun je adequaat reageren in noodsituaties, de veiligheid van moeder en kind waarborgen en de juiste ondersteuning bieden aan de verloskundige. Het vergroot niet alleen je professionele vaardigheden, maar ook het vertrouwen van de gezinnen die je ondersteunt tijdens de bevalling. Het investeren in kennis en training op dit gebied is van onschatbare waarde voor het leveren van hoogwaardige zorg in de kraamzorg sector. De scholing bestaat uit e-learning en praktijktraining.
Tijdens de scholing komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
Leerdoelen
9,5 KCKZ punten
De punten worden door de opleiders bij geschreven.
Fundamentele kennis en begeleiding
Cursusinhoud
In deze cursus zullen we ons richten op de anatomie en fysiologie van de borst, en hoe je de borstvoeding op gang kunt brengen en in stand kunt houden. Daarnaast zullen we bespreken wat als normaal wordt beschouwd bij borstvoeding en wat niet. Laten we samen deze belangrijke aspecten van borstvoeding verkennen en een solide basis leggen voor het begeleiden van ouders in hun borstvoedingstrip.
We gaan dieper in op de anatomie en fysiologie van de borst, en hoe je de borstvoeding op gang kunt brengen en in stand kunt houden. Daarnaast behandelen we wat normaal is bij borstvoeding en wat niet. We maken gebruik van foto’s, films en casuïstiek om je meer inzicht te geven in de begeleiding van borstvoeding. Tijdens de cursus zullen er meerdere keuzevragen gesteld worden om je kennis te vergroten en te verduidelijken. Na afloop van de cursus ben je volledig op de hoogte van de verschillende manieren van bijvoeding geven aan de baby, dankzij duidelijke demonstraties.
We bespreken het belang van goede communicatie met ouders en respect voor hun keuzes, evenals de WHO-code en het belang van het promoten van borstvoeding.
Met deze cursus fris je jouw kennis over borstvoeding weer helemaal op.
Leerdoelen, de kraamverzorgende kan:
KCKZ 3 punten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019, cat C)-2023 Onderdeel B1 voeding pasgeborene incl who code
Geruststelling over de veiligheid van siliconen implantaten.
Cursusinhoud
Vrouwen kunnen om medische of cosmetische redenen een borstvergroting laten doen. Als de borstvoeding niet op gang komt, krijgen zij vaak te horen dat dit komt door de implantaten, die de melkkanalen dicht drukken. Dit is niet waar, want als de moeder kolft, is er wel productie. Dat is een teken dat de melkkanalen open staan. Maar wat is dan de oorzaak dat de borstvoeding niet op gang komt?
Borstvoeding geven na een borstvergroting vereist begeleiding en ondersteuning. De onderwerpen die tijdens de scholing besproken worden zijn: begeleiding bij borstvoeding, problemen herkennen(tepelkloven, onvoldoende melkproductie), gedrag van een onrustige baby tijdens het voeden), voorkomen van ernstige stuwing, stimuleren van melkproductie.
Door open en respectvolle communicatie met ouders kunnen zorgverleners samen met hen de mogelijke oorzaken van het niet op gang komen van borstvoeding onderzoeken. In deze nascholing heb je voldoende kennis om de start van borstvoeding te optimaliseren en bied je de moeders zorgeloos plezier bij het voeden van hun baby aan de borst.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019 Cat. C) /(2023)onderdeel B1 Borstvoeding pasgeborene( inclusief WHO code en communicatieve vaardigheden)
Communicatie zorgdoelen en evalueren voor de kraamverzorgenden.
Cursusinhoud
Deze training is speciaal ontwikkeld voor kraamverzorgenden die willen overstappen van een aanbodgerichte naar een vraaggerichte benadering binnen de kraamzorg kaders. Het doel is om zorgdoelen met ouders te bespreken en te voorkomen dat je buiten de grenzen van de kraamzorg kaders werkt. De wetenschappelijk bewezen methode Motiverende Gespreksvoering zal je hierbij ondersteunen. Door te leren werken vanuit een gidsende communicatiestijl, waarbij je een balans vindt tussen sturen en volgen, kun je de motivatie van ouders versterken voor wat voor hen belangrijk is. Deze training biedt een professionaliseringsslag op het gebied van communicatie en rapporteren, waarbij je leert hoe je zorg verantwoordt en zorgdoelen stelt.
De scholing bestaat uit e-learning en praktijktraining.
Leerdoelen
4 KCKZ punten
De punten worden door de opleiders bij geschreven.
Scholing EHBO voor kraamverzorgsters.
Cursusinhoud
Als kraamverzorgende ben je de steun voor nieuwe ouders en werk je met pasgeboren baby’s en de kraamvrouw. Ongelukken kunnen gebeuren, daarom is de cursus EHBO voor de Kraamzorg essentieel. Houd je vaardigheden up-to-date, leer reanimeren en hoe te handelen bij ongelukken. Zorg dat je niet alleen EHBO bij baby’s kent, maar ook bij het hele gezin. Deze cursus bereidt je voor op noodsituaties en waarborgt ieders veiligheid.
De scholing bestaat uit e-learning en praktijktraining. EHBO volgens de ABCDE-methode
Leerdoelen
8 KCKZ punten
De punten worden door de opleiders bijgeschreven.
Leer effectieve methoden om kraamvrouwen te ondersteunen.
De baby is goed aangelegd en toch heeft de moeder tepelpijn. Herkenbaar? Tepelpijn komt regelmatig voor en wij kraamverzorgsters kunnen tepelpijn voorkomen én behandelen. Er zijn verschillende soorten tepelpijn met verschillende oorzaken. Er zijn allerlei hulpmiddelen, maar welke werkt goed en wat niet?
Cursusinhoud
Deze cursus behandelt het voorkomen en behandelen van tepelpijn bij moeders, zelfs wanneer de baby correct is aangelegd. Leer alles over de oorzaken, preventie en behandeling van verschillende soorten tepelpijn, inclusief het gebruik van hulpmiddelen.
Tijdens deze nascholing krijg je uitgebreide kennis over tepelpijn, inclusief de oorzaken en behandeling ervan. Na het voltooien van deze nascholing ben je in staat om snel de mogelijke oorzaken van tepelpijn te herkennen, te voorkomen dat het erger wordt en in overleg met de betrokkenen een plan op te stellen, uit te voeren en te evalueren. Met hulp van een casus is de cursist in staat om volgens de P.E.S methode de casus uit te werken volgens de RUMBA methode.
We bespreken het belang van goede communicatie met ouders en respect voor hun keuzes, evenals de WHO-code en het belang van het promoten van borstvoeding.
Leerdoelen, de kraamverzorgende kan:
2 KCKZ punten
Scholing Borstvoeding verdieping (2019 Cat. A)- Onderdeel B4 2023
Leer effectieve zorgtechnieken voor prematuur geboren baby’s.
Cursusinhoud
Als een baby te vroeg geboren wordt, is de kraamtijd voor de ouders heel anders dan dat wat zij verwacht hadden. Veel onverwachte zorgen om de baby, waarbij je niet stil kunt blijven staan maar moet handelen. Je zorg voor de baby is de eerste prioriteit. Als kraamverzorgende speel je een belangrijke rol in de zorg voor prematuur geboren baby’s. De kraamtijd is vaak anders dan ouders hadden verwacht, met veel zorgen om de baby. In deze cursus krijg je kennis en praktische handvatten om effectief te kunnen handelen en de zorg voor de baby als eerste prioriteit te stellen.
De cursus maakt gebruik van films en beeldmateriaal om je een heldere kijk te geven op de zorg voor prematuur geboren baby’s. Daarnaast wordt er een casus besproken waarin jouw input welkom is. Je hebt ook de mogelijkheid om je eigen casus te bespreken tijdens de cursus.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: – ondersteuning bij het gedrag en zuiggedrag van prematuur geboren baby’s, moeder ondersteunen bij borstvoeding, voeding van premature baby’s en zorg voor zowel de baby als de moeder. therapeutische (bij)voeden van premature baby, communicatieve vaardigheden en de WHO-code, het belang van het promoten van borstvoeding, praktische tips om deze vaardigheden meteen in de praktijk toe te passen.
Na deze cursus ben je goed uitgerust om effectieve zorg te bieden aan prematuur geboren baby’s en hun families.
Leerdoelen voor de kraamverzorgende
2 KCKZ punten
Scholing (borstvoeding) verdieping 2019 (Cat. A/ Onderdeel B4 2023
Tracheo Oesophageale fistel. Een pasgeborene die bellen blaast.
Cursusinhoud
Soms zie je verschijnselen die normaal niet voorkomen bij een pasgeborene. Een zuigeling die bellen blaast, de baby die moeite heeft met het wegslikken van de voeding. Bij het proberen te drinken aan de borst of uit de fles valt op dat de baby grote bellen blaast en veel slijm uit het mondje laat lopen. De baby is sloom of slap en heeft moeite met ademhalen.
Het is van belang om de baby goed te observeren en eventuele andere symptomen of veranderingen in het gedrag te noteren. Dit kan helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van de juiste behandeling.Het is belangrijk om dit gedrag serieus te nemen en verder te onderzoeken.Het is raadzaam om zo snel mogelijk een zorgverlener, zoals een verloskundige of kinderarts, te raadplegen.
Onderwerpen die besproken worden zijn: opvallende uiterlijke kenmerken van de baby, conditie baby, ademhaling, drinkgedrag, spugen, acties die er genomen moeten worden. Met films en beeldmateriaal die in deze cursus getoond worden, krijg je een heldere kijk op de signalen en symptomen die de pasgeborene vertoont die passen bij een afwijking aan de slokdarm.
Leerdoelen; kraamverzorgster
2 KCKZ punten
Scholing Verdieping Algemene onderwerpen (2019 Cat. C)/2023 onderdeel B3) Signaleren van en handelen bij risicovolle situaties
Veilig borstvoeding geven tijdens de corona pandemie. Tips en richtlijnen.
Cursusinhoud
Corona is een zeer besmettelijke ziekte en iedereen kan er besmet raken. Ook zwangeren en kraamvrouwen, waarvan sommigen ook nog tot een risicogroep horen.
Borstvoeding speelt een zeer belangrijke rol voor de bescherming van de baby, juist tijdens deze periode. Toch zijn moeders soms angstig om het virus via borstvoeding aan de baby door te geven. Tijdens deze cursus gaan we dieper op in.
Ook behandelen we de risico’s van een coronabesmetting voor een zwangere vrouw en kraamvrouw. Wat betekent dit voor het ongeboren kind, voor de pasgeborene en voor de (aanstaande) moeder en voor jou als kraamverzorgende?
Deze cursus behandelt verschillende aspecten met betrekking tot borstvoeding en COVID-19. rs. De onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere: besmetting tijdens de zwangerschap, baby wel of niet besmet, maatregelen bij bevalling/ kraambed, moeder en baby en partner, antistoffen in moedermelk( evid based)antistoffen in bloed/serum en voor welke doelgroep vaccins.
Deze cursus biedt waardevolle informatie en inzichten om professionals te helpen bij het begeleiden van ouders in de context van borstvoeding en COVID-19.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019 Cat. C) /onderdeel D Verdieping en algemene onderwerpen (overige onderwerpen 2023)
Communicatie tussen lactatiekundige, kraamzorg en moeder-verloskundige. De sleutel tot succesvolle borstvoeding.
Cursusinhoud
Een knobbel in de borst blijkt een kwaadaardige tumor te zijn. Een moeder die tijdens de kraamweek te horen krijgt dat zij borstkanker heeft. Hoe kan jij als kraamverzorgster haar helpen? Wat weet jij zelf van borstkanker?
De nascholing richt zich specifiek op het geven van borstvoeding voor en na borstkanker. Deze cursus biedt waardevolle kennis en inzichten voor professionals die werkzaam zijn in de zorgsector en zich willen specialiseren in het ondersteunen van moeders met borstkanker bij het geven van borstvoeding.
In deze cursus behandelen we de mogelijkheid van voeden aan één borst en de impact van borstkanker op borstvoeding. We bespreken hoe je als kraamverzorgster een moeder kunt ondersteunen die tijdens de kraamweek te horen krijgt dat zij borstkanker heeft. Daarnaast gaan we in op de kennis die je zelf hebt over borstkanker en de positieve invloed van borstvoeding op het verkleinen van het risico op borstkanker. De onderwerpen die besproken worden zijn: borstvoeding na borstkanker, borstkanker tijdens de lactatieperiode, borstvoeding na borstkanker, diagnose en behandeling,voeden met 1 borst. Daarnaast wordt uitgelegd wat de WHO-code inhoudt en waarom het promoten van borstvoeding van groot belang is.
Na het volgen van deze nascholing vergroot je je expertise op dit gebied!
Leerdoelen; kraamverzorgende:
2 KCKZ studiepunten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019 Cat. C) /onderdeel B2en B 4 2023)inclusief WHO code en communicatieve vaardigheden)
Cursusinhoud
In de Surinaamse cultuur, met name bij de inheemse bevolking, zijn er specifieke tradities en gebruiken rondom communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Het is belangrijk om te beseffen dat sommige woorden en uitdrukkingen bij een Surinaamse kraamvrouw een net iets andere betekenis kunnen hebben dan in het Nederlands. Het is daarom belangrijk om goed te luisteren en eventueel om verduidelijking te vragen als iets niet duidelijk is.
Dat is interessant om te weten! Het lijkt erop dat de uitspraken “ik ben nog niet gebaat” en “ik moet nog inbinden” verschillende betekenissen kunnen hebben, afhankelijk van de context. Het is belangrijk om effectieve communicatietechnieken toe te passen om precies te begrijpen wat de kraamvrouw bedoeld.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing kraamzorg Specifieke situaties (2019 Cat B)/Onderdeel C Ondersteunende vakkennis 2023
Effectieve communicatie tussen lactatiekundige, kraamzorg en moeder-verloskundige.
De sleutel tot succesvolle borstvoeding.
Cursusinhoud
De kraamvrouw kan met verbale communicatie de boodschap duidelijk overbrengen. Het is echter ook belangrijk om aandacht te besteden aan de non-verbale signalen die ze mogelijk geeft. Non-verbale communicatie, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren, kan vaak net zo belangrijk zijn als verbale communicatie. Communicatieve vaardigheden spelen een cruciale rol in de interactie tussen lactatiekundigen, moeders, kraamzorg en verloskundigen.
Het is essentieel om een duidelijke hulpvraag te stellen en deze samen met de kraamvrouw samen te vatten. Op deze manier kan er effectief worden gecommuniceerd en kunnen de juiste stappen worden genomen. Efficiënte communicatie wordt bevorderd door te streven naar een korte en bondige overdracht van informatie. Dit zorgt ervoor dat de benodigde informatie op een snelle en effectieve manier wordt gedeeld. Het bevorderen van een nauwe samenwerking met de kraamverzorgende en het betrekken van haar bij het proces van groot belang. In het geval van verschillen in beleid is het essentieel om open en respectvol te communiceren, zorgen te delen en samen te werken, om zo de beste zorg voor moeder en kind te waarborgen.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing kraamzorg Specifieke situaties (2019 Cat B)/Onderdeel C Ondersteunende vakkennis 2023
Geelzucht bij pasgeborenen
In de kraamweek krijgen veel pasgeborenen een gele kleur door bilirubine, wat meestal normaal is. Wanneer een baby echter té geel wordt, kan dit wijzen op hyperbilirubinemie, wat behandeling vereist om gezondheidsschade te voorkomen.
Cursusinhoud
Deze e-learning richt zich op de rol van kraamverzorgers bij het herkennen en omgaan met icterus. Ze leren hoe ze ouders kunnen informeren en begeleiden, wanneer ze de verloskundige moeten inschakelen, en hoe ze de situatie correct moeten rapporteren. De cursus behandelt de theorie over icterus, hyperbilirubinemie en kernicterus, en eindigt met een e-toetsing om de opgedane kennis te toetsen.
Leerdoelen
Kennis van Hyperbilirubinemie: De deelnemer kan de oorzaken, risicofactoren en complicaties van (dreigende) hyperbilirubinemie bij pasgeborenen beschrijven en toepassen in de zorg voor moeder en kind.
Observatie en Communicatie: De deelnemer is in staat om icterus bij pasgeborenen te observeren en te beoordelen of deze zich ontwikkelt naar hyperbilirubinemie of kernicterus, en kan effectief communiceren met ouders over hun observaties en zorgen.
Rapportage en Overdracht: De deelnemer kan op het juiste moment inschatten wanneer het nodig is om de verloskundige te consulteren en is bekwaam in het correct rapporteren van observaties en zorginformatie voor een goede overdracht naar collega’s en de verloskundige.
2 KCKZ punten
Categorie 2019 A) Scholing Hyperbilirubinemie
Onderdeel 2023 B) Verdieping inhoudelijke kennis kraamzorg
E-learning, duur ca. 2 uur
Beheersen van hoge bloeddruk tijdens zwangerschap en kraamperiode: De invloed van antihypertensiva.
Hoge bloeddruk komt meestal voor bij de eerste zwangerschap. Afhankelijk van de hoogte van de bloeddruk wordt de zwangere behandeld met medicatie tegen de hypertensie. Er zijn diverse vormen van hoge bloeddruk. Afhankelijk van de ernst en wanneer het precies is ontstaan, moeten er maatregelen genomen worden.
Cursusinhoud
Hypertensie of hoge bloeddruk kan bij sommige zwangere vrouwen voorkomen.Na de zwangerschap is de bloeddruk van de kraamvrouw meestal weer normaal. Dat hangt natuurlijk af van welke vorm er is.
Tijdens deze cursus gaan we in op de volgende onderwerpen die in relatie staan tot hypertensie: risico’s: een hoge bloeddruk in de zwangerschap, zwangerschapsvergiftiging, HELLP syndroom of pre-eclampsie, groeiachterstanden van de baby, vroeggeboorte( geboorte vanaf 24/25 weken wordt als levensvatbaar gezien), complicaties post partum, eclampsie(stuipen), behandeling met medicatie, borstvoeding.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing Verdieping Algemene onderwerpen (2019 Cat. C)
Onderdeel D Verdieping en algemene onderwerpen- Acute verloskunde/P.A. 1p
Onderdeel D Overige onderwerpen 2023- Medicatie tijdens verloskunde/overig 1p
Hoe help je moeder en baby als zij bijwerkingen ondervinden van medicatie voor de bevalling?
Voor de bevalling kunnen moeders medicatie krijgen, zoals epidurale anesthesie, Remifentanil of Pethidine.
Wat voor invloed heeft deze medicatie op moeder en baby? Tijdens de geboorte kunnen complicaties voorkomen ten gevolge van de medicatie. De bloeddruk van de moeder kan dalen. De baby kan problemen hebben met ademhalen, of een infectie oplopen. De baby wordt daardoor niet meteen aangelegd bij de moeder, terwijl dat eerste uur zo belangrijk is.
Cursusinhoud
In deze cursus leer je meer over de bijwerkingen van medicatie voor de bevalling bij zowel de moeder als het kind,Tijdens de cursus gaan we in op de gevolgen van medicatie voor de bevalling op: de periode tijdens de bevalling, post partum,de uren en dagen na de bevalling, de melkproductie van de moeder, werking van medicijnen.
Je leert ook hoe je signalen kunt herkennen waarom een baby niet goed aan de borst kan drinken, het zuiggedrag van de baby, voldoende intake van de baby, alert zijn op stille ondervoeding. Daarnaast leer je vroegtijdige acties om de moeder en het kind voldoende te ondersteunen bij de borstvoeding. We zullen ook aandacht besteden aan communicatieve vaardigheden en de WHO-code, het belang van het promoten van borstvoeding, waarbij we het belang van goede communicatie met ouders benadrukken en respect tonen voor hun keuzes.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
2019 Categorie A ( Scholing (Borstvoeding verdieping)
2023 Onderdeel D ( kennis veelgebruikte medicatie in verloskunde)
Geldig 3 jaar
Mastitis kan invloed hebben op moeders die voortijdig kunnen stoppen met borstvoeding. Is het mogelijk om borstontsteking te voorkomen? Je kan de moeder zeker helpen, zodat ze weer kan genieten van het geven van borstvoeding.
Cursusinhoud
In deze nascholing richten we ons op het mastitis spectrum, waarbij we specifiek ingaan op borstontsteking. We bespreken de aangepaste richtlijnen voor de behandeling en preventie van dreigende borstontsteking. Het is van groot belang om op de hoogte te zijn van deze richtlijnen, zodat zorgverleners vrouwen kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van mastitis. Door deze kennis kunnen moeders weer genieten van het voeden. Onderwerpen die besproken worden: verstopte melkkanaaltjes, het herkennen van symptomen en verschijnselen, het voorkomen van borstontsteking, behandeling volgens de nieuwe richtlijnen, het handhaven van de melkproductie.
We bespreken het belang van goede communicatie met ouders en respect voor hun keuzes, evenals de WHO-code en het belang van het promoten van borstvoeding. Het doel van deze cursus is om zorgverleners de nodige kennis en vaardigheden te bieden om vrouwen te ondersteunen bij het voorkomen en behandelen van mastitis, wat hun welzijn en gezondheid ten goede komt.
De leerdoelen voor de kraamverzorgende
2 KCKZ punten
Scholing Borstvoeding verdieping (2019 Cat. A)-Onderdeel (2023 onderdeel B4) Voorlichting en instructie (inclusief WHO code en communicatieve vaardigheden)
De meest voorkomende medicijnen tijdens zwangerschap en bevalling. Veiligheid voor moeder en kind.
Cursusinhoud
Tijdens de zwangerschap kan het voorkomen dat een aanstaande moeder medicatie nodig heeft. Het is belangrijk om te begrijpen hoe zij hiermee om kan gaan en of het veilig is voor zowel haar als haar ongeboren baby. In deze scholing zullen we de meest voorkomende medicijnen bespreken die tijdens de zwangerschap en bevalling worden gebruikt, en hoe ze veilig kunnen worden gebruikt.
Er zullen ook alternatieve behandelingsopties bespreken die mogelijk veiliger zijn tijdens de zwangerschap en om te begrijpen dat de medicatie effectief is en geen schadelijke effecten heeft op de moeder of de baby.
Tijdens de scholing wordt het belang van goede communicatie vaardigheden met ouders en respect voor hun keuzes. Daarbij wordt er uitleg over de WHO-code en het belang van het promoten van borstvoeding
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Flexibiliteit en communicatie wanneer de plannen veranderen.
Cursusinhoud
Het geboorteplan bevat de wensen van de moeder met betrekking tot de bevalling. Het plan is opgesteld op een geschikt moment tijdens de zwangerschap en is ingeleverd bij de betrokken zorgverleners. De moeder wil graag dat haar wensen zoveel mogelijk worden nageleefd tijdens de bevalling. Het geboorteplan is opgesteld met de intentie om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen, rekening houdend met de wensen en behoeften van de moeder en de gezondheid van zowel de moeder als de baby.
Wat gebeurt er als bepaalde aspecten van het geboorteplan niet haalbaar blijken te zijn? Kun je dan niet liever spreken van geboortewens in plaats van geboorteplan.
Leerdoelen
2,5 KCKZ punten
Als een vrouw bevallen is in Nederland, krijgt ze goede nazorg. De verloskundige en de kraamverzorgende zien de kraamvrouw regelmatig. In de meeste Nederlandse gezinnen is het normaal dat er beschuit met muisjes gegeten wordt tijdens de kraamweek.
Cursusinhoud
Als kraamverzorgende heb je te maken met vrouwen uit verschillende culturen. En iedere cultuur heeft ook zijn eigen gewoonten. Net zoals bij de Surinaamse kraamvrouw.
In deze cursus krijg je meer te weten over de Surinaamse gebruiken na de bevallingen, badritueel van moeder en kind,verzorging van moeder en baby, het inbinden van de kraamvrouw, gebruik van de keuken en de kruiden die in de kraamtijd gebruikt worden. Je leert wat je wel en niet mag doen tijdens en na de bevalling. Je krijgt meer inzicht over het verloop van de eerste kraamweek bij een Surinaamse kraamvrouw
Leerdoelen
2 KCKZ punten
(2019 Cat. B)/Onderdeel B2 2023 Verdieping inhoudelijke kennis kraamzorg
Ontdek de essentie, definitie, toepassingen en voordelen van stamceltherapie.
Cursusinhoud
Als kraamverzorgende kun je te maken krijgen met ouders die het navelstrengbloed van hun pasgeboren baby willen opslaan. De ouders hebben de keuze om navelstrengbloed op te slaan biedt verschillende voordelen voor ouders. Een van de belangrijkste voordelen is dat het navelstrengbloed stamcellen bevat die potentieel kunnen worden gebruikt bij de behandeling van bepaalde aandoeningen. Deze stamcellen hebben het vermogen om zich te ontwikkelen tot verschillende soorten cellen in het lichaam, waardoor ze kunnen worden gebruikt bij regeneratieve geneeskunde en stamceltherapie.
Stamceltherapie in opkomst! In deze cursus leer je alles wat je moet weten over het opslaan van navelstrengbloed als kraamverzorgende. We bespreken de voor- en nadelen van stamceltherapie. Er wordt gebruikgemaakt van duidelijke afbeeldingen om de procedure stap voor stap te illustreren, zodat je precies weet wat je moet doen. Onderwerpen: neonatale screening, opslaan navelstrengbloed, sikkelcelanemie, stamceltherapie, donor worden.
Het is belangrijk om te benadrukken dat stamceltherapie nog volop in onderzoek is en dat er voortdurend nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Deze cursus biedt een solide basis van kennis en inzicht in stamceltherapie, zodat je ouders adequaat kunt informeren en begeleiden bij het maken van beslissingen met betrekking tot het opslaan van navelstrengbloed.
Leerdoelen
2 KCKZ punten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019 Cat. C) /onderdeel D Verdieping en algemene onderwerpen (overige onderwerpen 2023)
Een onmisbare gids voor kraamverzorgenden.
Cursusinhoud
De Turkse cultuur kent verschillende tradities en rituelen rondom bevalling en het kraambed. Respect staat hierbij centraal. Tijdens deze periode worden er specifieke voedingsgewoonten gevolgd en is er veel aandacht voor verzorging en hygiëne. Familie en gemeenschap spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de moeder. Het is interessant om meer te leren over deze unieke Turkse tradities en gewoonten.
Deze cursus biedt waardevol inzicht in de bijzondere Turkse gewoontes en tradities rondom de bevalling. Je leert hoe je respectvol kunt omgaan met de Turkse cultuur en hoe je kunt inspelen op de tradities en behoeften van Turkse kraamvrouwen. De onderwerpen die in de nascholing besproken worden: de bevalling colostrum,WHO-code, geloof, besnijdenis, kraambezoek, voeding, verzorging en hygiëne.
Door het vergroten van je kennis en begrip, kun je de kraamvrouw optimaal ondersteunen tijdens deze belangrijke periode in haar leven.
Leerdoelen
2 KCKZ studiepunten
Scholing verdieping algemene onderwerpen (2019 Cat. C) of (2023)onderdeel B2 Verdieping Inhoudelijke kennis kraamzorg
Deze onderwerpen zijn essentieel voor professionals in de zorg en opvoeding om de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen.
Cursusinhoud
Vroegsignalering verwijst naar het tijdig herkennen van signalen die kunnen wijzen op problemen of risico’s bij kinderen en gezinnen. Dit kan betrekking hebben op ontwikkelingsachterstanden, emotionele problemen of onveilige thuissituaties.
De herziene meldcode is een richtlijn voor professionals die werken met kinderen en gezinnen, zoals in de gezondheidszorg en het onderwijs. Deze code biedt handvatten voor het signaleren en melden van vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode bevat stappen voor observatie, overleg en, indien nodig, het doen van een melding bij de juiste instanties.
Preventie van het Shaken Baby Syndroom richt zich op het voorkomen van ernstige hersenschade bij zuigelingen die ontstaan door het schudden van een baby. Dit syndroom kan leiden tot blijvende schade of zelfs de dood. Voorlichting aan ouders en verzorgers over de gevaren van schudden, het belang van kalm blijven bij huilende baby’s, en het bieden van alternatieve manieren om met stress om te gaan, zijn cruciaal in de preventie.
Leerdoelen
2,5 KCKZ studiepunten
Categorie 2019 A) Scholing Vroegsignalering 0,5 pnt
Categorie 2019 A) Scholing De herziene meldcode 1,5 pnt
Categorie 2019 A) Scholing Shaken Baby Syndroom 0, 5 pnt
Onderdeel 2023 B) Signaleren van en handelen bij risicovolle situaties 2,5 pnt
De e-learning duurt ca. 3 uur.
Categorie 2019 A (verplicht minimaal 20 pnt)
Cursussen:
Categorie 2019 B (verplicht minimaal 10 pnt)
Cursussen:
Categorie 2019 C, verdieping (min. 10 pnt)
Cursussen:
Onderdeel A; vaardigheidstrainingen
Cursussen:
Onderdeel B; verdieping inhoudelijke vakkennis
Cursussen:
Onderdeel C; ondersteunende vakkennis
Cursussen:
Onderdeel D; verdieping & algemene onderwerpen
Cursussen:
Boek nu de lessen in één keer, zodat je al je KCKZ punten op tijd binnen hebt. En het is nog leuk en leerzaam ook! Betaal nu 60 euro en daarna in termijnen.
Menu
Praktijk
Jippie Joe, Zorgpraktijk
De Vrije Ruimte
Musicalstraat 26
1323 VP Almere
+31 (0)6 41 45 26 69
maandag tm vrijdag
10.00 – 20.00 uur
KvK: 32144690