Stamceltherapie, nieuwe behandelmethode?
Een aantal jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in behandeling met stamceltherapie. Mijn persoonlijke interesse in stamceltherapie is gebaseerd op een familielid met MS. Er wordt heel veel gesproken over stamceltherapie.
Als kraamverzorgende kun je te maken krijgen met ouders die het navelstrengbloed van hun pasgeboren baby willen opslaan. Maar wat is stamceltherapie eigenlijk? En wat moet je doen als de ouders navelstrengbloed willen opslaan?
Het bijzondere van stamcellen
Stamcellen komen voor in het beenmerg, vet, organen, moedermelk en navelstrengbloed. Lichaamseigen stamcellen zijn de enige 100% match voor een kind. Ze kunnen het lichaam, zonder nadelige effecten, repareren en/of verloren gegane cellen vernieuwen.
Behandeling met stamceltherapie wordt in de geneeskunde steeds vaker toegepast; zoals bij leukemie. Nieuw is ook de behandeling van sikkelcelanemie.
Dit is een afwijking van de bloedcellen, waardoor er o.a. ernstige bloedarmoede kan ontstaan. Bij de neonatale screening (hielprik) worden de baby’s hierop getest. Wat betekent dit voor de ouders als hun kind drager is van deze aandoening? In de scholing over stamceltherapie ga ik hier dieper op in.
Waardevol navelstrengbloed
In de navelstreng zit een grote hoeveelheid stamcellen die uit de navelstreng gehaald kunnen worden. Dan worden ze volgens een bepaalde procedure opgevangen en opgeslagen.
Steeds vaker willen kersverse ouders deze stamcellen opslaan, voor het geval hun kind in de toekomst een (ernstige) ziekte krijgt die te behandelen is met stamceltherapie.
Ouders kunnen zelf bepalen of zij de stamcellen willen gebruiken voor hun eigen kind of doneren. Voor het opslaan van de eigen stamcellen van de baby wordt een vergoeding gevraagd. Voor donatie wordt er geen vergoeding gevraagd.
Kennis vergaren
Via een klant ben ik in contact gekomen met dr. Joost Kartman van de stamcelbank Nederland. Dr. Joost Kartman heeft mij veel informatie gegeven over hoe het werkt met het opslaan van stamcellen en welke behandelingen nu geschikt zijn voor stamceltherapie. Ik ben geboeid door dit onderwerp en houd de ontwikkelingen met belangstelling bij.
Ben je kraamverzorgende en wil je meer weten over dit boeiende onderwerp? Volg dan het webinar over stamceltherapie. Daarin leer je meer over de voor- en nadelen en procedure en wat je moet doen als ouders navelstrengbloed van hun pasgeborene willen opslaan. Dan ben je goed voorbereid als ouders hier vragen over stellen.
Kijk ook op de site: www.stamcelbanknederland.nl/en