Ook moeders die veel te vroeg bevallen, kunnen prima borstvoeding geven. De rol van de kraamverzorgster is daarbij heel waardevol.
Zoals Anna, die veel te vroeg beviel, maar wel borstvoeding wilde geven.
Anna: “Het was op een koude maandagavond eind februari toen ik nattigheid voelde. Oeps, dit was niet zomaar iets, dit was vruchtwater, mijn vliezen waren gebroken! Hoe kan dat nu, ik was pas 31 weken zwanger?! Snel maakte ik Ralph, mijn man wakker. Die schoot direct in paniek. Maar ik voelde mijn lijf, rustig, geen paniek en zei kalm ‘ga eerst maar de verloskundige bellen’. Daarna volgde de buurvrouw, die kwam met dekbed en kussen onder haar arm om de nacht verder door te brengen in hun huis. Zo, de oppas voor de oudste van 3 jaar was ook geregeld.
En daar gingen we, midden in de nacht naar het ziekenhuis. Mijn zwangerschapsverlof was nog niet begonnen, maar de baby lag op het droge. Wat nu? Zolang ik geen koorts kreeg was het zaak de bevalling zo lang mogelijk uit te stellen. Ik kreeg injecties om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen en ging aan de weeënremmers. Die hielpen tot vrijdagochtend, en toen werd Ricky geboren. Een prematuur van 44cm en 1900 gram, maar gezond.”
Anne wilde zelf voedenÂ
Gelukkig kreeg Anna couveusenazorg en kwam de kraamverzorgster. Zij bracht een serene rust in huis en hielp om ook nu de borstvoeding op gang te houden. Ze liet de kersverse moeder op zichzelf vertrouwen en het medische los te laten. Anna heeft tot het einde van haar verlof borstvoeding gegeven. “Het maakt dat ik toch met warmte terugkijk op die hectische periode” vertelde ze me. “Ik ben zo dankbaar voor de goede begeleiding, zonder dat was het niet gelukt”.
Kraamzorg bij een prematuur
Wat ouders niet weten is dat ze zelf zorg kunnen inkopen als het nodig is, of dat ze vanuit de zorgverzekering couveusenazorg kunnen krijgen.
Als de moeder vroegtijdig bevalt, krijg je dat als kraamverzorgster vaak te horen. Je kunt de moeder dan al tips geven met de borstvoeding. Zeker een prematuur is gebaat bij borstvoeding: hoe kun je het op gang laten komen en in stand houden? De productie zo lang mogelijk houden. Want als de moeder naar huis gaat, loopt de productie terug.
Als de gezondheid van de baby het toelaat, laat ze zoveel mogelijk kangeroeën. En geef ze de tip om een dagboek bij te houden.
Bestook de moeder niet (te veel), met vragen hoe het gaat. Laat het contact aan de ouders over, laat hen een appje sturen. Jouw steun en belangstelling is waardevol, biedt het aan en laat het aan de moeder om contact op te nemen. Op die manier geef je haar toch een steun en help je haar om terug te kijken op een mooie tijd.
In het webinar ‘een prematuur heeft moederliefde nodig’ vertel ik nog veel meer over prematuren en het geven van borstvoeding. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op deze pagina.